Prečo je zverina zdravá

Zverina je vysoko dietetické mäso, ktoré spĺňa všetky zásady moderného zdravého stravovania. Mäso zo zveriny je oveľa menej tučné ako hovädzina, jahňacina a bravčovina. Navyše sa jedná o veľmi krehké a lahodné mäso. Keby sme jedli iba zverinu, nemali by sme pravdepodobne žalúdočné problémy, cukrovku, srdcovo cievne ochorenia, obezitu a nedostatok železa. Ľudia konzumovali divinu 50 tisíc rokov teda pravdepodobne viac ako ktorékoľvek iné jedlo. Za tie roky si náš organizmus vyvinul takú látkovú výmenu, ktorá zverinu perfektne prijíma a spracúva. V neposlednej rade zverina predstavuje aj určitý luxus a prestíž. V minulosti si zverinu mohol dovoliť iba aristokrat alebo poľovník. A aj v súčasnej dobe je považovaná za veľmi nedostatkový tovar a v predajni ju nájdete len veľmi výnimočne. Naše ceny, ktoré sú obdobné ako ceny hovädzieho mäsa, umožňujú aby sa inak veľmi nedostatková zverina dostala na stôl aj bežným ľuďom.  


Nutričná hodnota zveriny spočíva hlavne v nízkom obsahu tuku, vysokom obsahu ľahko stráviteľných bielkovín a v nízkom obsahu cholesterolu. Mäso zo zveriny má vhodný pomer nenasýtených esenciálnych a nasýtených mastných kyselín, vďaka čomu je mäso ľahko stráviteľné. Najvyšší obsah polynenasýtených mastných kyselín obsahuje jelenie mäso a to 68,1%, z čoho sú 13,3% sú omega 3 mastné kyseliny. Pre porovnanie najnižší obsah polynenasýtených mastných kyselín obsahuje mäso hovädzie 34,5%,  z čoho je 8,9% omega 3 mastných kyselín. Nenasýtené omega 3 mastné kyseliny nás účinne chránia pred srdcovo cievnymi ochoreniami, zabraňujú vzniku aterosklerózy a znižujú obsah cholesterolu v krvi. Zverina je takiež bohatým zdrojom minerálnych látok a vitamínov. Sú to fosfor, draslík, horčík, zinok, selén a hlavne železo. Železo je najdôležitejšou zložkou mäsa zveriny, pričom  zabezpečuje až 20 % z potrieb človeka. Z dietetického hľadiska je dôležitý hlavne obsah vitamínov B1, B2 a vysoký obsah purínových látok a kreatínu. Zver žije vo voľnej prírode čo má veľmi pozitívny dopad aj na minimum stresových hormónov vyskytujúcich sa v jej mäse.  Preto mäso zo zveriny predstavuje vysoko kvalitný prírodný BIO produkt.


Čo znamená BIO?
Skratka BIO má niekoľko významov. A jeden z nich znamená, že živočíšny produkt bol vyrobený podľa zásad ekologického poľnohospodárstva. Hlavnou zásadou ekologického poľnohospodárstva je minimalizácia stresu zvierat počas ich celého života a dostatok neobmedzeného voľného pohybu. V prípade rastlinných produktov je hlavnou zásadou nepoužívanie herbicídov, pesticídov a umelých hnojív.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že zverina z voľnej prírody je BIO. Zver ma neporovnateľne menší stres ako zver chovaná v zajatí a taktiež 100%-ný voľný pohyb bez obmedzení počas celého života. Rastliny v naších lesoch sa nehnoja umelým hnojivom a taktiež nie sú striekané pesticídmi a herbicídmi. Podľa mnohých kuchárov sa práve voľnosť a množstvo pohybu podpisuje pod kvalitnejšiu štruktúru svalových vlákien.

Samozrejme nič nie je 100%-né ale ak je niečo BIO, tak to určite nájdete v lese vo voľnej prírode.