Recepty a výber vína

Odporúčané recepty

https://varecha.pravda.sk/recepty/druhy-masa/jedla-diviny/


Aké suroviny sa hodia k príprave jedál zo zveriny?

Receptov je veľké množstvo ale veľa surovín sa v nich periodicky opakuje. Prinášame vám zoznam najčastejšie sa opakujúcich surovín v receptoch jedál zo zveriny. Môžete to použiť pri experimentovaní. Niekedy stačí jednu surovinu vymeniť z nižšie uvedeného zoznamu za inú zo zoznamu alebo nejakú pridať a váš obľúbený recept na zverinu získa nový rozmer a kulinársky zážitok.

Zoznam surovín:
cesnak, víno, medovina, koreňová zelenina, med, sušené slivky, celá škorica, zavárané hrušky, slanina, cibuľa, nové korenie, rasca, chilli, rozmarín, majorán, ligurček, provensálske korenie, čierne korenie, bobkový list, brusnice, borievky, smotana, horčica, maslo, paprika, huby, šípky, petržlen, zeler, ...

Vyskúšajte obmeniť svoj obľúbený recept zmenou alebo pridaním niektorej z vyššie uvedených surovín...


Aké víno sa hodí k jedlám zo zveriny?

Štandardný názor je, že najlepšia kombinácia k jedlám zo zveriny je červené víno s vysokým obsahom trieslovín. Víno sa používa nie len ako nápoj podávaný k jedlám zo zveriny ale aj ako jedna zo surovín v mnohých receptoch zameraných na zverinu. Červené víno je ale široký pojem. Aká odroda je teda najvhodnejšia?

K pečenému, grilovanému, dusenému mäsu a gulášom zo zveriny sa výborne hodia tieto vína:
Alibernet, Amarone della valpolicella, Barbaresco, Barolo, Brunello, Brunello di Montalcino, Carmenére, Chianti, Dornfelder, Dunaj, Frankovka modrá, Malbec, Merlot, Modrý portugal, Neronet, Rioja, Shiraz, Svätovavrinecké, Tannat

K pernatej zverine sa hodí aj biele víno Rizling rýnsky.

Zatiaľ veľmi podceňovanou je naša tradičná medovina, ktorá sa výborne hodí ako nápoj k jedlám zo zveriny a taktiež aj ako surovina pri príprave zveriny. Vyskúšajte víno nahradiť medovinou a výsledkom budete milo prekvapený. Sladkosť medoviny krásne vyvažuje a zjemňuje delikátnu chuť zveriny.

Uprednostňujete slovenské vína? V tom prípade máte na výber z týchto vín:
Alibernet, Dornfelder, Dunaj, Frankovka modrá, Merlot, Modrý portugal, Rizling rýnsky, Svätovavrinecké

Posledná otázka je akú cukornatosť vína zvoliť. Voľte podľa vlastnej chuti, niekto má rád suché vína, niekto polosuché alebo polosladké a niekto výlučne sladké. V každom prípade chuť zveriny sa stáva príjemne harmonickou v kombinácii so sladkou chuťou a preto ak sa neviete rozhodnúť, voľte zlatú strednú cestu a tou sú polosladké vína.